• Duizenden tevreden klanten
 • Vergelijk gecontroleerde specialisten
 • Onafhankelijke informatie

Eenvoudig kozijnen schoonmaken: zo doe je dat!

5 jan. 2017 14:34 Door Marvin Grouw

Kozijnen krijgen aan de buitenkant van de woning veel te verduren. Ze worden veelvuldig blootgesteld aan neerslag, zonlicht, vuil, zand en insecten. Je kozijnen kunnen hierdoor hun glans verliezen, verminderen in kleur en zelfs eerder beschadigd raken. Door jouw kozijnen regelmatig schoon te maken, verleng je dus ook hun levensduur.

Hoe reinig ik de kozijnen?

Er zijn vele soorten kozijnen. Ieder materiaal vraagt om een andere aanpak wat betreft schoonmaken. Veel tijd ben je er niet aan kwijt; 1 à 2 keer per jaar jouw kozijnen een flinke schoonmaakbeurt geven, is meer dan voldoende. Hierdoor geniet je langer van jouw kozijnen en hoef je ze minder snel te vervangen.

kozijnen schoonmaken

Schoonmaken houten kozijnen

Reinig jouw houten kozijnen 1 à 2 keer per jaar met een sopje en warm water. Gebruik een zachte doek om het hout niet te beschadigen.

Houten kozijnen hebben ongeveer iedere 5 jaar een schilderbeurt nodig, maar zwakke plekken schilder je het beste jaarlijks over. Zo voorkom je houtrot.

Schoonmaken kunststof kozijnen

Een kunststof kozijn vergt weinig onderhoud. Het is meer dan genoeg om de kozijnen jaarlijks te reinigen met warm water en schoonmaakmiddel.

Gladde kunststof kozijnen kan je vervolgens in de wax zetten. Vuil hecht zich dan minder snel aan de kozijnen, wat de kleur ten goede komt.

Schoonmaken aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen maak je eenmaal per jaar schoon met een sopje en warm water. Zijn jouw kozijnen erg vies? Gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddel voor aluminium. Zet de kozijnen na reiniging in de wax voor kleurbehoud.

Schoonmaken stalen kozijnen

Was de stalen kozijnen tegelijkertijd met het lappen van je ramen. Voor het reinigen van stalen kozijnen is het namelijk voldoende om de kozijnen af te nemen met een sopje. Gebruik nooit een schuurmiddel of chloor.

Hoe reinig ik het hang- en sluitwerk?

Ook raam- en deurbeslag moet goed worden onderhouden. Controleer de bewegende delen van het hang- en sluitwerk tweemaal per jaar en vet de delen in met een teflonspray.

Gebruik geen olie, dit trekt vuil aan.

Tips & Tricks

 • Werk van boven naar beneden!

Bij het schoonmaken van kozijnen komt er veel vuil los. Werk met het schoonmaken van kozijnen van boven naar beneden. Zo voorkom je dat je een schoongemaakt stuk kozijn aan de onderkant van het raam, weer vies maakt door de bovenkant van het raam te gaan reinigen.

 • Gebruik dit níet voor de schoonmaak van kozijnen
 • Een schuurspons
 • Schuurmiddel
 • Agressieve schoonmaakmiddelen (bleek, chloor)
 • Autoschoonmaakproducten (autowas kan wel, andere producten zijn te agressief)

 • Spoel de kozijnen altijd goed af met water

Nadat je de kozijnen hebt afgenomen met schoonmaakmiddel, is het belangrijk om goed na te spoelen met water. Zo voorkom je dat resten sop zich aan de kozijnen hechten en het materiaal aantasten.

 • Verwijder het grove vuil eerst met een zachte doek

Kozijnen en ramen worden gedurende een jaar soms erg vies. Het is goed om eerst met een zachte, droge doek het grove vuil te verwijderen, voordat je met de ehte schoonmaak begint.

 • Gebruik een föhn voor het ventilatierooster

Niet alleen de kozijnen, maar ook het ventilatierooster in een raam/kozijn moet onderhouden worden. Je maakt dit rooster eenvoudig schoon door het vuil met een föhn naar buiten te blazen.

Wat doe ik met beschadigde kozijnen?

Zijn jouw kozijnen ondanks een grote schoonmaak niet mooi meer? Of zijn ze beschadigd en daardoor minder sterk? Dan is het verstandig om jouw kozijnen te laten vervangen. De specialisten in ons netwerk zorgen ervoor dat je oude, versleten kozijnen verwijderd worden en er nieuwe kozijnen worden geplaatst. Vraag direct gratis offertes aan voor nieuwe kozijnen.