• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Kozijnen vervangen of repareren?

6 apr. 2016 18:11 Door Marvin Grouw

Hoe zit het met de levensduur van jouw kozijnen? Zijn jouw kozijnen goed onderhouden, of is hun levensduur verkort door achterstallig onderhoud? Als je houten kozijnen houtrot of zwarte schimmel bevatten, is het hoog tijd om daar wat aan te doen. Ook het afbladderen van de verflaag is een teken dat er wat moet gebeuren. Anders gaat het ten koste van de isolatie en inbraakwerendheid van je woning.

3 opties bij verouderde kozijnen

  1. Kozijnen repareren
  2. Kozijnen renoveren
  3. Kozijnen vervangen

Kozijnen repareren

Bij kleine beschadigingen aan het kozijn is het mogelijk om deze te repareren. Bij houten kozijnen doe je dit met houtrotvuller, ook wel houtreparatiepasta genoemd. Ook kunststof kozijnen kun je bij kleine beschadigingen zelf herstellen.

Hoe? Lees hier hoe je houten en kunststof kozijnen repareert.

Kozijnen renoveren

Wanneer de beschadigingen aan de kozijnen relatief groot zijn, is er een renovatie nodig. Je vervangt dan latjes of gedeelten van het kozijn. Dit is te doen wanneer je slechts één kozijn hoeft te vervangen. Bij meerdere kozijnen is het qua tijd en geld vaak voordeliger om de kozijnen geheel te laten vervangen. Daarnaast is renoveren vooral een goede optie bij houten kozijnen. Bij de andere materialen is het lastig om slechts een deel te vervangen.

Meer informatie over kozijnen renoveren.

Kozijnen vervangen

Als de kozijnen in een erg slechte staat zijn, is het vaak het best om ze helemaal te laten vervangen. Je kunt er dan gelijk voor kiezen om een ander materiaal te gebruiken of een ander soort raam of deur te plaatsen. Maak bijvoorbeeld een draaikiepraam van een vast raam, of een schuifpui van een openslaande deur.

Verouderde kozijnen vervangen

Wat is de beste oplossing voor oude kozijnen?

De beste oplossing is afhankelijk van de staat van jouw kozijnen. Hoe eerder je in actie komt bij verouderde of beschadigde kozijnen, des te lager zullen de kosten zijn. Daarentegen zijn de goedkopere en snellere oplossingen, zoals repareren, slechts oplossingen voor de korte termijn.

Jarenlang plezier: oude kozijnen vervangen

Voor de lange termijn is het vervangen van de kozijnen de beste optie. Je krijgt dan weer kozijnen waar je langere tijd niet naar hoeft om te kijken. Zo geniet je van alle voordelen van nieuwe kozijnen! Bij Kozijnenramen.nl vraag je gratis offertes aan en vind je eenvoudig de beste deal.