• Duizenden tevreden klanten
 • Vergelijk gecontroleerde specialisten
 • Onafhankelijke informatie

Ramen met roeden: creëer de klassieke look

12 sep. 2016 10:54 Door Marvin Grouw

Om het klassieke effect van jouw woning te versterken, kies je voor raamroeden. Roeden zijn latjes die het raamoppervlak verdelen in kleine ramen. Dit is ook prachtig bij openslaande deuren. Om je te helpen bij het kiezen van de ramen met roeden, vertel ik je meer over de soorten glasroeden met de voor- en nadelen.

Openslaande deuren met roeden

Hoe zijn roeden ontstaan?

Vroeger was het bijna niet mogelijk om grote glazen ramen in kozijnen te plaatsen. Daarom werd het raam in kleinere ramen verdeeld. Daarom zie je ramen met roeden vaak bij oudere huizen in bijvoorbeeld de binnenstad van grote steden.

Tip: bekijk meer prachtige voorbeelden van openslaande deuren.

Soorten raamroeden

Roeden kunnen op drie verschillende manieren worden gemonteerd op de ramen. Je hebt raamroeden tussen het isolatieglas, roeden in én op het glas en glasdelende roeden.

Ramen met roeden tussen het glas

Bij dubbel glas kunnen de raamroeden tussen het glas worden geplaatst. Hierdoor blijven de ramen glad en dat is makkelijker schoon te maken. Van alle soorten roeden is dit de voordeligste keuze. Deze latjes worden ook wel spouwroeden genoemd.

 • Eenvoudig schoon te maken
 • Goedkoopste soort raamroeden
 • Minder klassiek effect dan onderstaande opties

Roeden in en op het glas

Voor een meer klassieker effect is het mooier dat de roeden wat uitsteken. Zo lijkt het meer dat het raam uit meerdere raampjes bestaat. Het raam met roeden in en op het glas is iets duurder dan tussen glas het glas. De latjes worden namelijk tussen het dubbel glas geplaatst en op het glas. Zo krijg je uitstekende roeden die het kozijn een mooie look geven. Omdat de latjes uitsteken, trekken ze wel iets meer stof aan.

 • Klassieker effect dan tussen het glas
 • Voordeliger dan glasdelende roeden
 • Schoonmaken iets lastiger

Glasdelende roeden

Ramen met glasdelende roeden bestaan uit allemaal kleine ramen. Dus niet één groot raamoppervlak. Dit is van oudsher waarom ramen met roedeverdeling worden geplaatst. De glasroeden zorgen voor een klassieke look voor jouw woning. Van alle type roedeverdelingen is dit wel de meest prijzige optie.

 • Allemaal kleine ramen
 • Prachtige en klassieke uitstraling
 • Duurste raamroeden
 • Meer tijd nodig voor schoonmaken

Kunststof of houten raamroeden?

Kunststof ramen met roedenRamen met roeden zijn in verschillende materialen te maken. Heel populair is een kunststof kozijn. Maar aluminium raamkozijnen met raamroeden behoren ook tot de mogelijkheden. Als je dat echte klassieke effect wilt, is de mooiste optie natuurlijk hout. Een houten kozijn is eenvoudig te schilderen en past perfect bij oudere panden. Een alternatief voor hout is kunststof met de houtnerfstructuur. De ramen met roeden lijken dan net op echt hout, maar met alle voordelen van kunststof.

Creëer de klassieke look voor jouw ramen

Als je echt die klassieke uitstraling wilt voor jouw ramen, schuifpui en openslaande deuren, dan mogen roeden eigenlijk niet ontbreken. Kies de roeden die voor jou het meest voordelig zijn en plaats ze zelf of laat het doen door een ervaren specialist.

Succes met het kiezen van jouw raamroeden!

Ramen inclusief roeden laten plaatsen?