• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Kan ik zelf kozijnen repareren?

Zijn jouw kozijnen beschadigd en toe aan een reparatie? Het is mogelijk om houten kozijnen zelf te herstellen, als je beschikt over wat kluservaring, het juiste gereedschap en de correcte kennis. Ook zijn kleine beschadigingen aan kunststof kozijnen zelfstandig te herstellen, zoals je hieronder kunt lezen.

Zelf repareren

Veel kleine reparaties zijn zelf uit te voeren, zonder een specialist in te schakelen. Het is wel verstandig om beschadigingen zo snel mogelijk te (laten) repareren. Beschadigde kozijnen zijn namelijk minder sterk en isoleren ook minder goed.

Houten kozijnen repareren

De meeste schade aan houten kozijnen ontstaat door achterstallig onderhoud of een mindere kwaliteit hout. Door de kozijnen 1 à 2 keer per jaar schoon te maken, verklein je de kans op schade. Op deze manier controleer je automatisch ook tweemaal per jaar de kozijnen en vallen beschadigingen je eerder op.

Check vooral het onderste deel van het kozijn. Dit deel krijgt vaak het meeste te verduren en loopt de grootste kans op beschadigingen en houtrot.

Houtrot in kozijnen

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij houten kozijnen, maar ook houtwormen kunnen schade aanrichten aan het hout. Rot hout herken je aan verkleurde, zachte plekken. Bij kozijnen herken je houtrot vooral aan klemmende ramn en scheurtjes in de lak.

Beschadigde houten kozijnen zijn gelukkig eenvoudig te herstellen. In de gevallen van een kleine reparatie hoef je niet eens een specialist in te schakelen.

houtrotvuller

Houtrotvuller

Kleine beschadigingen repareer je eenvoudig zelf. Begin met het weghalen van het aangetaste hout met behulp van een beitel. Vul de plekken darna op met houtrotvuller en strijk de overtollige vuller direct weg. Schuur de plek en breng grondverf en gewone verf aan op het herstelde gedeelte.

Heb je grotere schade aan de kozijnen? Tot aan stukken van 10 cm kan er nog wel met vulmiddel worden gewerkt, daarna kan je beter een specialist inschakelen.

Kunststof kozijnen repareren

Je kan kleine beschadigingen in kunststof kozijnen repareren. Krassen in deze kozijnen haal je weg op de volgende manier:

  • Schuur met een veiligheidsscheermes over de uitstekende randjes.
  • Is de rand niet meer voelbaar? Ga er dan overheen met een polijstdoek.
  • Bij houtlook kozijnen kun je de kras enkel weg proberen te werken door deze in te vullen met een kleurstift. Deze stiften zijn speciaal voor het wegwerken van krassen.

Aluminium of stalen kozijnen repareren

Zijn je stalen kozijnen of aluminium kozijnen beschadigd? Dan is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan; je loopt dan de kans om meer schade aan te richten.

Klantenbeoordelingen